S tímto pokrmem jsem se poprvé setkal v čínském bistru na pražském Chodově. Číňan to dělalo velmi svérázným způsobem, ovšem bylo to výborné. Dlouho jsem sháněl recept, a ještě delší dobu jsem zjišťoval jaké ingredience do toho vlastně patří. V čínských receptech, byly ingredience, které se daly sehnat jenom tam. Nakonec jsem zjistil že oni spíš psali o konkrétních firmách o konkrétních výrobcích. Když jsem to nakonec rozklíčoval, podařilo se mi to na několikátý pokus replikovat. Zas opět se jedná o několik receptů, které jsou od sebe dosti odlišné. Já jsem se chytl jednoho z nich a výsledek byl výborný. Snad bude chutnat i vám. Všechny ingredience seženete na sapě, nebo v jiných obchodech s vietnamskými či čínskými potravinami.
Ingredience:
pro 2 porce
- 400 g bůčku
- 2 lžíce oleje
- 15 milimetrů zázvoru nakrájeného na tenké plátky
- 4 jarní cibulky nakrájené diagonálně 2 až 3 cm dlouhé
- 6 česnekových stonků nakrájené diagonálně 2 až 3 cm dlouhé
Na omáčku:
- 1 lžíce Doubanjiang, u nás známe jako „chilli bean sauce“
- 2 lžička Tianmian jiang nebo gojujang, jedná se o pekingskou omáčku na kachnu
- ¼ lžičky Pepř sečuánský
- 2 lžíce rýžového vína
- 1 lžíce tmavé sójové omáčky
- 2 lžíce vývaru z masa
Na vaření masa:
- 1cm zázvoru
- 2 badyány
- 5 kuliček černého pepře
- 2 lžičky soli
- 1 lžíce cukru
- vody tolik aby maso bylo potopené
Na vaření masa:
- do hrnce dáme vodu a koření a přivedeme k varu
- až se voda začne vařit přidáme maso a vaříme přibližně 20 minut maso by mělo být uvařené tak napůl
- necháme vychladnout a pak nakrájíme na plátky o tloušťce 2 milimetrů
- rozpálíme olej na vysokou teplotu přidáme nakrájený bůček a smažíme 2 až 3 minuty maso by mělo začít hnědnout
- přidáme nakrájený zázvor a smažíme přibližně 30 sekund
- maso vyjmeme a dáme stranou
- přidáme chilli pastu a smažíme přibližně 30 sekund dokud se nespojí s olejem
- poté přidáme pekingskou omáčku a sečuánský pepř
- mícháme dokud se ingredience nespojí
- dáme jarní cibulku a stonky česneku rychle zamícháme
- vrátíme do pánve maso a mícháme dokud se všechny přísady nepromíchají
- nakonec přidáme rýžové víno a vývar