Semur djawa se připravuje z hovězí roštěnky nakrájené na větší kostky, která se dusí v hrnci spolu s dalšími ingrediencemi.
Tento pokrm má velmi výraznou chuť sladké a kyselé, což je přesně to co mam rád.
Ingredience:
na 4 porce
- 800 g hovězího roštěnce
- 4 ks stroužky česneku
- 2 ks cibule
- 1 ks chilli papričky
- 75 ml kecap manis (sladká sójová omáčka)
- 25 ml sójové omáčky
- 150 ml vody
- 3 lžíce oleje
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 vrchovatá lžíce tamarind pasty
- 1 lžička semena mletého koriandru
- 1 lžička hnědého cukru
- 1,5 lžičky soli
- 1/4 lžičky koření 5 vůní
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 lžičky pepře
- 2cm kousek zázvoru
Postup:
- ve velké míse smícháme sójové omáčky, hnědý cukr, tamarindovou pastu, 1,5 lžičku soli a nastrouhaný kousek zázvoru, vše důkladně promícháme
- maso nakrájené na větší kousky
- maso naložíme marinády a necháme tak min 2 hod marinovat
- chilli papričku nakrájíme nadrobno, stejně tak cibuli a česnek, sypké koření spolu smícháme (mimo pepře)
- na rozpáleném oleji zprudka orestujeme cibuli s chilli papričkou
- cca po 5 minutách přidáme směs mletého koření a česnek, restujeme a mícháme další cca 2 minuty
- pak přidáme kostky masa, ty restujeme dalších cca 5 minut, stále mícháme
- v této fázi do masa zamícháme rajčatový protlak, zamícháme
- pak vše zalijeme odměřenou vodou
- dochutíme mletým pepřem
- zaklopené vaříme do změknutí masa, tedy asi 1,5-2 hodiny
- dle potřeby přidáváme vodu, aby maso nebylo na suchu, ve vodě nesmí plavat!
Příloha:
Jasmínovou rýži