Menu

Tamarind pasta

23.5.2015 - Ingredience

DSC00967

Pasta se vyrábi z Tamarindu indického (Tamarindus indica) je jediný druh rodu tamarind. Je to stálezelený tropický strom pocházející z Afriky a pěstovaný v tropech celého světa. Vyznačuje se zpeřenými listy a jemně zaškrcovanými plody. Dužnina plodů slouží jako potravina, strom však poskytuje mnohostranný užitek.

Dužnina plodů nebo přesněji dužnatý míšek obklopující semena slouží jako potravina. Má kyselou chuť a může se pojídat syrová, vařená nebo sušená, připravují se z ní přísady do jídel i nápoje. Je například součástí známé worcestrové omáčky a různých omáček na steaky, stejně jako indických čatní. Ze semen se získává jedlý olej a po tepelné úpravě a odstranění tvrdého osemení jsou rovněž jedlá. 

Dužnina plodů tamarindu má využití i v medicíně při tišení horeček, při zácpě a proti kurdějím. Je používána jako léčivo v Indii i v tropické Americe.

Starr_080608-7480_Tamarindus_indica

 

 

Většinou se dá dobře sehnat  v SAPE, existuji i e-shopy,

nebo také v Thai’s Asian Food Shop ve Francouzská 66, Praha 10

2 thoughts on “Tamarind pasta

  • Pingback: Semur djawa | Recepty od Rosti

  • Pingback: Phad thai kai – kung | Recepty od Rosti

  • Napsat komentář