Pasta se vyrábi z Tamarindu indického (Tamarindus indica) je jediný druh rodu tamarind. Je to stálezelený tropický strom pocházející z Afriky a pěstovaný v tropech celého světa. Vyznačuje se zpeřenými listy a jemně zaškrcovanými plody. Dužnina plodů slouží jako potravina, strom však poskytuje mnohostranný užitek.
Dužnina plodů nebo přesněji dužnatý míšek obklopující semena slouží jako potravina. Má kyselou chuť a může se pojídat syrová, vařená nebo sušená, připravují se z ní přísady do jídel i nápoje. Je například součástí známé worcestrové omáčky a různých omáček na steaky, stejně jako indických čatní. Ze semen se získává jedlý olej a po tepelné úpravě a odstranění tvrdého osemení jsou rovněž jedlá.
Dužnina plodů tamarindu má využití i v medicíně při tišení horeček, při zácpě a proti kurdějím. Je používána jako léčivo v Indii i v tropické Americe.
Většinou se dá dobře sehnat v SAPE, existuji i e-shopy,
nebo také v Thai’s Asian Food Shop ve Francouzská 66, Praha 10
2 thoughts on “Tamarind pasta”
Pingback: Semur djawa | Recepty od Rosti
Pingback: Phad thai kai – kung | Recepty od Rosti