Tato Rajská je nás rodinný recept, je trochu odlišná ale ne zas tak moc, hlavní odlišnosti je že ji děláme z našeho domácího kečupu, ale nechá se uvařit i bez něj stačí ono koření co dáváme do kečupu přidat a s klasickým rajským protlakem dosáhneme stejného výsledků.
Ingredience:
4-6 porcí
- 600 g hovězí zadního
- máslo
- 2 lžíce mouky
- 1.5 lžíce cukru
- 4 kuličky pepře
- 2 nové koření
- 2 hřebíčku
- 2 bobkový listy
- ½ lžičky skořice
- Sůl
- 1 l vody
- 140-150 g rajského protlaku, kvalitního bez cukru
- 500-600 ml domácího kečupu
Postup:
- uvaříme v osolené vodě hovězí maso
- nakrájíme cibulku na jemno
- cibulku na másle osmažíme do sklovata
- po té přidáme mouku a uděláme světlou jíšku (osmahneme cca 1-2 minuty)
- zalijeme vývarem a přidáme všechno kořeni (nejlépe do sáčku)
- vaříme na mírném ohni cca 10-15 minut
- vyjmeme kořeni a směs rozmixujeme do hladka
- dáme na sporák a přidáme kečup a protlak
- cca 5min povaříme (pokud by přecijenom byla omáčka málo hustá je dobré mít po ruce na másle udělanou jíšku pro případ dohuštění)
- osladíme a dosolíme dle potřeby
- maso nakrájíme na plátky a vrátíme prohřát do omáčky
Příloha:
Houskoví knedlík (Hrníčkové knedlíky)
těstoviny (kolínka)