Jedná se o náš rodinný recept.
Přidal jsem alternativní recept na výrobu kečupů z rajského protlaku. Možná vám to přijde zbytečné, ale věřte, že výsledek je výborný. Navíc musíme mít na paměti, že né každý je schopen vypěstovat si doma velké množství rajčat, a z těch kupovaných se to fakt dělat nedá. Ale pokud se koupí kvalitní rajský protlak, výsledek je lepší než ten z našich domácích rajčat. Ona ty rajčata, která jsou použita na výrobu onoho rajského protlaku, jsou pěstována v jižních krajích a uzrála na keřích, takže výsledný produkt je mnohem červenější a hutnější.
Ingredience:
- 2.5 kg rajčat
- 70g cukru
- 40g cibule
- ½ lžíce soli
- 1 lžíce hořčice
- 4 lžíce papriky
- v případě pálivého přidat 1-2 lžíce pálivé papriky nebo chilli)
- na špičku nože muškátového ořechu
- 5 lžic octa
- ½ lžičky skořice
- 5 ks hřebíčku
- 5 ks černého pepře
- kyselina benzolová – pokud zavaříme lze vynechat
Pokud se dělá z rajského protlaku
- 3,6 kg velká sklenice. Prodávají v Makru. Musí obsahovat pouze rajčata. bez zahušťovadel a cukru.
- 2.5 l vody
- 280g cukru
- 160g cibule
- 2 lžíce soli
- 4 lžíce hořčice
- 16 lžíce papriky
- v případě pálivého přidat 1-2 lžíce pálivé papriky nebo chilli)
- ½ lžičky muškátového ořechu
- 20 lžic octa
- 2 lžičky skořice
- 20 ks hřebíčku
- 20 ks černého pepře
- kyselina benzolová – pokud zavaříme lze vynechat
Postup:
- nakrájíme cibuli na jemno
- nakrájíme nebo rozmačkáme rajčata
- dáme do velkého kastrolu se vším kořením a přivedeme k varu
- vaříme na mírném ohni, dokud bude směs patřičně rozvářena a hustá
- po té směs rozmixujeme a propasírujeme přes cedník
- přidáme kyselinu benzolovou ale, pokud bude kečup zavářet lze vynechat
- poté dáme do připravených a vyhřátých sklenic a zavřeme
- pokud jste nepoužili kyselinu benzolovou tak je nutné zavařit zavaříme 25 min
Pokud se dělá z rajského protlaku
- nakrájíme cibuli na jemno
- dáme do velkého kastrolu se vším kořením a přivedeme k varu s 2 l vody
- vaříme na mírném ohni, cca 40 min
- po té směs rozmixujeme do hladka
- dame do velkého hrnce rajsky protlak a sklenici vypláchneme 0.5 l převařené vody.
- přidáme směs s kořením
- přivedeme k varu a přidáme kyselinu benzolovou ale, pokud bude kečup zavářet lze vynechat
- poté dáme do připravených a vyhřátých sklenic a zavřeme
- pokud jste nepoužili kyselinu benzolovou tak je nutné zavařit zavaříme 25 min
2 thoughts on “Kečup”
Pingback: Buřty na černém pivu | Recepty od Rosti
Pingback: Rajská omáčka | Recepty od Rosti