Menu

Chapati

25.4.2015 - Přílohy

chapati

 

 

Chapati jsou jedny z nejjednodušších a nejchutnějších placek indické kuchyně. K přípravě se používá celozrnná mouka, která se promíchá s olejem, solí a vodou a vytvoří se těsto.

K tomu, abychom chapati připravili správně, je třeba, aby se placka nafoukla úplně celá. Tak vlastně oddělíme obě vrstvy těsta od sebe a placka je měkka a dobře stravitelná.

Chapati je podobná mexické tortille. Může být podávána téměř se všemi druhy kari jako příloha. Jedná se o každodenní jídlo v mnoha indických domácnostech.

 

 

Ingredience: 

 

 

Postup:

  1. dáme do mísy mouku, sůl a olej
  2. postupně přiléváme vodu a vytváříme těsto, které by se nemělo lepit, ale mělo by být vláčné
  3. necháme cca 1 – 2 hod. odpočinout
  4. z těsta si vytvoříme osm stejných kuliček
  5. kuličky rozvalujeme do kruhového tvaru s použitím pšeničné mouky
  6. zahřejeme si plochou pánev nebo Tawu a postupně pečeme na sucho
  7. necháme vždy po několik minut na jedné straně, až uvidíme, že se začnou tvořit malé bubliny v těstě
  8. poté převrátíme placku na druhou stranu a pečeme chvíli, až uvidíme, že se nám placka zabarvuje dohněda
  9. otočíme ji znovu a stisknutím s čistou utěrkou ji pomalu nafoukneme
  10. vyjmeme placku z pánve nebo „Tawa“, potřeme malým množstvím ghee nebo máslem a podáváme horké jako přílohu s jakýmkoliv kari dle Vašeho výběru

 

Poznámka:

V některých místech jsou chapati částečně pečené na Tawě a pak se dál dopékají na přímém plamenu. Vysoká teplota vytvoří bublinky na plackách. Takto připravované placky jsou obyčejně nazývány jako “Phulka”.

3 thoughts on “Chapati

  • Pingback: Kuře Makhani (máslové kuře) | Recepty od Rosti

  • Pingback: Kuřecí Jalfrezi | Recepty od Rosti

  • Pingback: Kuřecí Kari | Recepty od Rosti

  • Napsat komentář