Chapati jsou jedny z nejjednodušších a nejchutnějších placek indické kuchyně. K přípravě se používá celozrnná mouka, která se promíchá s olejem, solí a vodou a vytvoří se těsto.
K tomu, abychom chapati připravili správně, je třeba, aby se placka nafoukla úplně celá. Tak vlastně oddělíme obě vrstvy těsta od sebe a placka je měkka a dobře stravitelná.
Chapati je podobná mexické tortille. Může být podávána téměř se všemi druhy kari jako příloha. Jedná se o každodenní jídlo v mnoha indických domácnostech.
Ingredience:
- 2 hrnky celozrnné hladké pšeničné mouky (já to mám raději z bílé mouky)
- 1 lžička soli
- 1 lžíce oleje
- ½ hrnku vody
- hladká mouka (na válení)
- ghee
Postup:
- dáme do mísy mouku, sůl a olej
- postupně přiléváme vodu a vytváříme těsto, které by se nemělo lepit, ale mělo by být vláčné
- necháme cca 1 – 2 hod. odpočinout
- z těsta si vytvoříme osm stejných kuliček
- kuličky rozvalujeme do kruhového tvaru s použitím pšeničné mouky
- zahřejeme si plochou pánev nebo Tawu a postupně pečeme na sucho
- necháme vždy po několik minut na jedné straně, až uvidíme, že se začnou tvořit malé bubliny v těstě
- poté převrátíme placku na druhou stranu a pečeme chvíli, až uvidíme, že se nám placka zabarvuje dohněda
- otočíme ji znovu a stisknutím s čistou utěrkou ji pomalu nafoukneme
- vyjmeme placku z pánve nebo „Tawa“, potřeme malým množstvím ghee nebo máslem a podáváme horké jako přílohu s jakýmkoliv kari dle Vašeho výběru
Poznámka:
V některých místech jsou chapati částečně pečené na Tawě a pak se dál dopékají na přímém plamenu. Vysoká teplota vytvoří bublinky na plackách. Takto připravované placky jsou obyčejně nazývány jako “Phulka”.
3 thoughts on “Chapati”
Pingback: Kuře Makhani (máslové kuře) | Recepty od Rosti
Pingback: Kuřecí Jalfrezi | Recepty od Rosti
Pingback: Kuřecí Kari | Recepty od Rosti