Toto jídlo je moje oblíbené a ač je známe tak je mnoho variant a tady je ta staročeská. Zahuštění pomocí cibule je chutnější, než za použití jíšky. Tou můžeme ještě trošku doladit pokud by se nám omáčka zdála příliš řídká.
Ingredience:
pro 4 porce
- 4 velké plátky zadního hovězího cca 12x20cm
NÁPLŇ:
- 4 malé špalíčky slaniny
- 1 vejce na tvrdo
- 2 kyselé okurky
- Dijonská hořčice
- čerstvě mletý pepř černý
- sůl
- jeden větší párek nebo špekaček
- malá cibule
OMÁČKA:
- sůl
- čerstvě mletý pepř černý
- slaninu dle chuti ještě slaninu na kostičky do omáčky
- 2 kyselé okurky
- 6 velky cibulí
- 1 lžíce sádla
- 2 – 3 (dle chuti) lžic nálevu z okurek
- Tmavá jíška
- 2 vejce na tvrdo
- 1 lžíce Dijonská hořčice
Postup:
- maso naklepeme, každý plátek pomažeme hořčicí, osolíme a opepříme
- poklademe kouskem párku, půlku vejce, čtvrtkou cibulky, okurkou a špalíčkem slaniny
- uděláme závitky a převážeme provázkem
- cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky
- na pánvi rozpálíme sádlo a opečeme ptáčky do hněda
- ptáčky vyndáme a dáme stranou
- cibuli a slaninu opečeme na sádle do hněda
- zalijeme trochou vody vodou opepříme a osolíme, přidáme ještě lžíci dijonské hořčice
- přelijeme do pekáčku, přidáme ptáčky
- dáme do předehřáté trouby na 150 ° a přikryté dusíme cca 1,5 – 2 hodiny, občas obracíme a podléváme
- ptáčky vyndáme a udržujeme teplé
- zbylí sosík rozmixujeme na jemno a dohustíme dle potřeby jíškou
- vajíčko a sterilované okurky nakrájíme na kostičky
- do omáčky přidáme vejce i okurky
- přilijeme nálev z okurek a za občasného míchání omáčku 10 minut provaříme
- podle chuti přisolíme nebo dopeříme
- vrátíme ptáčky do omáčky a prohřejeme je cca 5 minut
Příloha:
houskový knedlík ( já mám rád hrníčkové knedlíky )
dušená rýže