Menu

Španělský ptáček

19.6.2015 - Česká kuchyně, Hlavní chody

spanelsky ptacek

Toto jídlo je moje oblíbené a ač je známe tak je mnoho variant a tady je ta staročeská. Zahuštění pomocí cibule je chutnější, než za použití jíšky. Tou můžeme ještě trošku doladit pokud by se nám omáčka zdála příliš řídká.

 

Ingredience:
pro 4 porce

 

NÁPLŇ:

 

OMÁČKA:

 

Postup:

  1. maso naklepeme, každý plátek pomažeme hořčicí, osolíme a opepříme
  2. poklademe kouskem párku, půlku vejce, čtvrtkou cibulky, okurkou a špalíčkem slaniny
  3. uděláme závitky a převážeme provázkem
  4. cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky
  5. na pánvi rozpálíme sádlo a opečeme ptáčky do hněda
  6. ptáčky vyndáme a dáme stranou
  7. cibuli a slaninu opečeme na sádle do hněda
  8. zalijeme trochou vody vodou opepříme a osolíme, přidáme ještě lžíci dijonské hořčice
  9. přelijeme do pekáčku, přidáme ptáčky
  10. dáme do předehřáté trouby na 150 ° a přikryté dusíme cca 1,5 – 2 hodiny, občas obracíme a podléváme
  11. ptáčky vyndáme a udržujeme teplé
  12. zbylí sosík rozmixujeme na jemno a dohustíme dle potřeby jíškou
  13. vajíčko a sterilované okurky nakrájíme na kostičky
  14. do omáčky přidáme vejce i okurky
  15. přilijeme nálev z okurek a za občasného míchání omáčku 10 minut provaříme
  16. podle chuti přisolíme nebo dopeříme
  17. vrátíme ptáčky do omáčky a prohřejeme je cca 5 minut

 

 

Příloha:

houskový knedlík ( já mám rád hrníčkové knedlíky )
dušená rýže

Napsat komentář