Pljeskavica je pokrm z masa připravovaném na grilu, nejlépe na dřevěném uhlí. Je velmi populární v zemích střední a východní Balkán , zejména v Srbsku , Chorvatsko, Černé Hoře , Bosně a Hercegovině , Makedonii, kde si můžete objednat prakticky všude, ale popularita se rozšířila do dalších zemí v Evropě , kde žijí Srbové, zejména v Rakousku a Německu .
V Srbsku je známá Leskovac pljeskavica, která je součástí tradičního grilování Leskovac . Podle zvyku je pikantní a je připravena z mletého vepřového nebo hovězího masa. Leskovac se v roce 2007 se stal chráněnou značkou v Srbsku a bylo přijato osvědčení Srbského institutu pro veřejnou diplomacii se sídlem v Bruselu a Paříži.
Způsob přípravy se liší od toho, kde je v jaké oblasti je pokrm připravovaný. A toto je germánská verze.
Tradičně se podává s nakrájenou cibulí nebo kajmakem a v poslední době s hranolky. Jako hamburger, hamburger mohou být podávány v somun nebo pita chléb s různými přílohami, jako jsou rajčata , přístavy , zakysanou smetanou , zelí , kečup , majonéza , hořčice , stejně jako u jiných přísad, jako jsou okurky , červené řepy a salátem.
Ingredience:
- 250 g telecího masa
- 250 g jehněčího masa
- 250 g vepřového masa
- 250 g hovězího masa
- 100 g uzené slaniny
- 4 kusy paprik (jsou lepší, když mají různé barvy)
- 4 lžíce strouhánky
- 2 vejce
- sůl
- 1 lžička pepře
- 2 lžičky mleté pálivé papriky
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 2 střední cibule
- sekanou petrželkou
- sekanou celerovou nať
- ajvar, lutenica, salát z pečených paprik
Postup:
- maso pokrájíme na menší kusy a semeleme v mlýnku, nejlépe na hrubo, já použil sítko s 8 mm otvory
- slaninu pokrájíme na male kousky
- papriku a cibuli pokrájíme na drobno
- dáme slaninu na pánev a necháme dokud nepustí šťávu
- po té přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět, a na konec dáme papriku a cca 10 min smažíme
- osolíme a opepříme, přidáme mletou pálivou a sladkou papriku a předem připravenou zeleninu a celerovou a petrželovou natí, vejce, strouhanku, (v návodech sem viděl že tam přidávají podravku)
- pořádně prohněteme, cca 5-10
- ze směsi tvořte oválné placky o váze cca 100 g a tloušťce 8-10 mm. Potřete je olejem a opečte je na grilovací pánvi, nejlépe dejte na gril pod kterým se topí dřevěným uhlím
- před doděláním je možno na každý bochánek dát kousek másla
Příloha:
bílý chléb nebo malé nové brambory, uvařené a opečené k podávání