Menu

Gurmánská pljeskavica

19.9.2018 - Hlavní chody, Srbská kuchyně

gurmanska_pljeskavica

Pljeskavica je pokrm z masa připravovaném na grilu, nejlépe na dřevěném uhlí. Je velmi populární v zemích střední a východní Balkán , zejména v Srbsku , Chorvatsko, Černé Hoře , Bosně a Hercegovině , Makedonii, kde si můžete objednat prakticky všude, ale popularita se rozšířila do dalších zemí v Evropě , kde žijí Srbové, zejména v Rakousku a Německu .
V Srbsku je známá Leskovac pljeskavica, která je součástí tradičního grilování Leskovac . Podle zvyku je pikantní a je připravena z mletého vepřového nebo hovězího masa. Leskovac se v roce 2007 se stal chráněnou značkou v Srbsku a bylo přijato osvědčení Srbského institutu pro veřejnou diplomacii se sídlem v Bruselu a Paříži.

Způsob přípravy se liší od toho, kde je v jaké oblasti je pokrm připravovaný. A toto je germánská verze.
Tradičně se podává s nakrájenou cibulí nebo kajmakem a v poslední době s hranolky. Jako hamburger, hamburger mohou být podávány v somun nebo pita chléb s různými přílohami, jako jsou rajčata , přístavy , zakysanou smetanou , zelí , kečup , majonéza , hořčice , stejně jako u jiných přísad, jako jsou okurky , červené řepy a salátem.

Ingredience:

 

Postup:

  1. maso pokrájíme na menší kusy a semeleme v mlýnku, nejlépe na hrubo, já použil sítko s 8 mm otvory
  2. slaninu pokrájíme na male kousky
  3. papriku a cibuli pokrájíme na drobno
  4. dáme slaninu na pánev a necháme dokud nepustí šťávu
  5. po té přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět, a na konec dáme papriku a cca 10 min smažíme
  6. osolíme a opepříme, přidáme mletou pálivou a sladkou papriku a předem připravenou zeleninu a celerovou a petrželovou natí, vejce, strouhanku,  (v návodech sem viděl že tam přidávají podravku)
  7. pořádně prohněteme, cca 5-10
  8. ze směsi tvořte oválné placky o váze cca 100 g a tloušťce 8-10 mm. Potřete je olejem a opečte je na grilovací pánvi, nejlépe dejte na gril pod kterým se topí dřevěným uhlím
  9. před doděláním je možno na každý bochánek dát kousek másla

 

Příloha:

bílý chléb nebo malé nové brambory, uvařené a opečené k podávání

Napsat komentář