Tento vietnamský pokrm bych nazval klasikou. Jedná se o dobré letní jídlo, v podstatě je to takový salát, dá se říct. Ve vietnamských restauracích je to pro Čechy velmi oblíbený pokrm.
Ingredience:
pro 2 porce
- 200 g rýžových nudlí Bún
- 300 g dobrého hovězího masa, flank steak, roštěná a podobně
- 1 mrkev
- čtvrtku ledového salátu
- 1 okurku, pokud se jedná o hadovku nebo větší okurku stačí půlka
- 2 lžíce arašídů
- čerstvý koriandr zde prostě nesmí chybět
Na naložení masa:
- 1 malá nebo půlka větší cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce ústřičné omáčky
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 citronová tráva
Zálivka:
- 50 ml rybí omáčky
- 150 ml horké vody
- 1 lžíce cukru
- trocha mrkve
- 1 stroužek česneku
- limetková nebo citronová šťáva dle chuti já dávám přibližně 1 lžíci
- pokud máte rádi ostřejší můžete přidat do zálivky 1 čili papričku
Postup:
- nakrájejte si maso na tenké (asi 1 a půl milimetru), obdélníčky o velikosti přibližně 15 x 30 milimetrů
- cibuli nakrájejte na jemno, a z česneku udělejte pastu
- citronovou trávu nakrájet na co nejmenší kousky, ideálně nadrtit v hmoždíři
- smíchejte to s ostatními ingrediencemi
- maso naložte a nechte odležet aspoň 20 minut já osobně nechávám přes noc
- mrkev a okurku jsi nakrájet na tenké nudličky
- ledový salát můžete nakrájet na větší kousky
- nadrťte si arašídy
- zálivku připravíme smícháním veškerých surovin a krátce povaříme
- uvařte si nudle bún podle návodu na obalu
- do misky nejdříve dejte nudle potom zeleninu
- zprudka orestujte maso, a dejte ho na zeleninu
- poté přidejte koriandr, drcené arašídy, a můžete přidat mungo klíčky a smaženou cibulku