Pravděpodobně tento pokrm neznáte ale věřte že se jedna o výborné jídlo a nepříliš složité, no posuďte sami.
Příprava klasického uzbeckého pilafu. Zde je jednoduchý návod krok za krokem. Pilaf je klasický hlavní jídlo ve Střední Asii. Můžete zkusit s dalšími přísadami, jako jsou fazole, dřišťál, vejce, kdoule, granátové jablko. Ale hlavní složky pilaf: cibule, rýže, maso zůstávají beze změny ve všech variantách. Ve střední Asii, každý člověk prostě musí být schopen vařit pilaf.
Ingredience:
Na 4-5 porcí
- 600g jehněčího
- 4 ks cibule
- 4 ks mrkev
- 450 g rýže dlouhozrnné rýže (třeba basmati)
- 4 palice česneku
- 2dl řepkový olej
- sůl
- 2 čajové lžičky mletého římského kmínu
- 1/5 čajové lžičky černý pepř
- 600ml vody
Postup:
- nejprve je potřeba umýt, oloupeme a nakrájíme mrkev kostky
- cibuli nakrájíme půlměsíce
- jehněčí nakrájejte na kostky
- dáme hrnec na vetší plamen a nalijeme olej, počkáme, dokud se olej nerozpálí
- maso v oleji orestujeme do hněda
- maso vyjmeme a dáme stranou
- v oleji orestujeme mrkev cca 2min
- mrkev vyjmeme a dáme stranou
- do oleje přidejte cibuli a orestujeme do hněda
- po té do hrnce dáme maso celý česnek a kořeni a dusíme do měkka
- vyjmeme česnek a dáme stranou
- přidáme ryzí, mrkev a vodu a dusíme
- dokud se většina vody nevstřebá do ryze
- na vrh dáme česnek a přemístíme do rozpálené trouby na 200°
- pečeme cca 20-30min dokud se nevstřebá všechna voda