Boloňské špagety. Velmi oblíbený pokrm a podle mě jeden z nejlepších. Zde je recept na jedno mimořádně dobré jídlo.
Ingredience:
na 6-8 porcí
- 600g mletého hovězího
- 400g mletého vepřového
- 100g pancetty – lze nahradit dobré vyuzenou slaninou
- 2dl červeného vína
- 4 lžíce rajčatového protlaku
- 2dl mléka
- sůl
- 1 lžičku pepře
- 1,5dcl olivového oleje extra virgin
- máslo
- 2 stroužky česneku
- 2 cibule
- 200g mrkve
- 300g celeru
- 1 citronová kůra
- 5 plátku citronu
- 2 bobkové listy
- 1 rajské pyré
- 1 lžička hnědého cukru
- 1 lžička muškátového oříšku
- 1,5 balíček těstovin
- parmazán
- 1 lžičku oregana
- 1 lžičku tymiánu
- 200g mletých sušených rajčat
Postup:
- nastrouháme mrkev a celer
- nakrájíme cibuli a česnek na jemno
- nakrájíme pancettu na menší kostičky
- ve velké pánvi s tlusté dnem rozehřejeme lžíci másla se třemi olivového oleje
- opečeme pancettu
- přidáme cibuli, mrkev, celer a česnek, osmahneme na mírném ohni, dokud zelenina jsou měkké a průsvitné (asi deset minut)
- po té přidáme mleté maso a restujeme dokud nezhnědne
- mezi tím rozbijeme všechny hrudky
- okořeníme solí, pepřem a muškátovým oříškem
- jakmile maso hnědé přidáme bobkový list, citrónovou kůru, plátky citrónu, rajský protlak, hnědý cukr a rajské pyré
- zalijeme vínem, promícháme a dusíme pod pokličkou asi 1:30 hod
- podle potřeby přilíváme vodu a ke konci mléko a tymián a oregano
- vyjmeme bobkové listy a citron, je-li třeba dochutíme kořením
- přidáme mletá sušená rajčata
- dáme vařit těstoviny dle návodu na obalu, měli by byt Al dente
- pokračujme ve vařeni, zatímco se vaří těstoviny
- vyjmeme těstoviny, propláchneme vodou a postříkáme olivovým olejem, tím se zajisti, že nebudou lepit
- naplňte misky těstovinami, několika lžícemi omáčky a posypte nastrouhaným parmezánem