Opět recept, který není nutné zahušťovat moukou, takže je bezlepkový
Ingredience:
- 250 g hrách zelený sušený
- 1,5-1,7l vody
- 80-100 g mrkev
- 1 lžíce sádla
- 1 lžička majoránky
- sůl
- 1 celý česnek
- ½ lžičky pepře mletého
- petrželka
- 100 g dobré vyuzené slaniny nebo uzené pancetty
- 400 g konzervovaného hrachu
- 1 cibule
- 50 g špeku
- 100 g másla
- cca 3 žemle nebo rohlíky
Postup:
- zelený hrách namočíme před použitím na dvě hodiny do vody, nejlépe přes noc
- potom jej v té samé vodě uvaříme doměkka
- zatím, co se nám vaří hrách, si na malé kostičky nakrájíme zeleninu, špek a slaninu
- zvlášť v kastrůlku na lžíci sádla rozškvaříme slaninu a špek
- vyškvařeny špek a slaninu vyjmeme a rozdělíme na dvě poloviny, jednu dáme vařit ke hrachu a druhou si necháme
- na výpeku osmažíme mrkev a po cca 5 min. přidáme i cibulku; tu smažíme cca 2 min
- osmaženou mrkev s cibulku přidáme vařit k hrachu
- rozpálíme si troubu („horkovzduch“) na teplotu 200 °C
- nakrájíme si rohlíky na kostky a na másle je zlehka orestujeme, moc je nemícháme aby se nerozdrobily
- dáme do trouby a za občasného prohození pečeme dohněda
- až bude hrách měkký, přidáme sůl a pepř a lehce přejdeme varem
- do uvařeného hrachu přilijeme vodu, česnek a rozmixujeme dohladka
- přidáme majoránku, konzervovaný hrách i s vodou a přivedeme k varu
- před podáváním ozdobíme nasekanou petrželovou natí a posypeme rozškvařenou slaninou
- podáváme s nakrájenou osmaženou žemlí či rohlíkem