Klasické švédské jídlo, jednoduché a chutné jídlo.
Ingredience:
na 4 porce
- 800 g brambor
- 2 cibule
- 400 g mrkve
- 400 g pastiňáku
- 100 g lžíce másla
- 700g dobré hovězí (roštěná, svíčková)
- 4 vejce
- sběračku kuřecího vývaru
- nakládaná červená řepa
- dijonská hořčice
- Sůl
- ½ lžičky pepře
Postup:
- nakrájíme hovězí maso do kostky cca 1.5cm
- nakrájíme cibuli na kostky
- nakrájíme brambory mrkev a pastinák na kostky
- na másle osmahneme brambory mrkev a pastinák na kostky smažíme cca 8-10 minut na mírném ohni
- mezi tím v samostatné, velmi rozpálené pánvi osmažíme maso, dokud nezhnědne a není měkké
- zeleninu vyjmeme z pánve
- do pravě vyprázdněné pánve dáme cibulku a jemně osmahneme na másle dozlatova
- vrátíme na pánev brambory mrkev a pastinák na kostky
- přidáme kuřecí vývar a dusíme dokud se voda zcela odpaří
- po té smažíme po dobu 2-3 minut, dokud zelenina nebude zlatá a křupavá
- přidáme hovězím maso do zeleniny a cibule
- (za dekadentní verzi je možné přidat ¼ šálku smetany vaříme společně asi minutu)
- dochutíme solí a čerstvě mletým černým pepřem
- podáváme se smaženými volskými oky (vejci), červenou řepou a dobrou hořčicí