Klasika marocké kuchyně připravené dušené kuřecí maso s cibulí, kořením, rajčatovým pyré a dalšími ingrediencemi. Toto jídlo má mnoho podob většinou se připravuje z jehněčího a toto je jeho kuřecí verze.
Ingredience:
- 2 kg kuřecího masa (paličky a čtvrtky)
- 200 g sušených meruněk
- 30 g másla
- 3 ks cibule
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 3 lžíce rajčatového pyré
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky mletého římského kmínu
- 1 svitek skořice
- 500 ml kuřecího vývaru
- čerstvý koriandr
- mletý pepř
- sůl
Na máslovou rýži:
- 400 g rýže basmati
- 750 ml zeleninového vývaru
- 60 g másla
- sůl
Postup:
- Kuřecí maso ze všech stran osolíme, opepříme
- v hrnci na rozehřátém oleji opečeme, aby ze všech stran zezlátlo
- vyjmeme a dáme stranou
- cibuli nakrájíme na drobno
- v hrnci rozehřejeme máslo, přidáme cibule a 5 minut je opékáme
- po té vmícháme mletý kmín, skořici, koriandr, zázvor a necháme 30 sekund restovat
- potom vmícháme rajčatové pyré, po pár minutách kuřecí vývar a sušené meruňky
- snížíme teplotu a necháme 30 minut dusit
- po 30 min přidáme opečené kuřecí maso a vaříme 30 minut
- mezitím si připravíme rýži:
- do pánve s rozpuštěným máslem přidáme rýži a chvíli opékáme
- pak přilijeme zeleninový vývar, přidáme špetku soli, promícháme a přivedeme k varu
- snížíme teplotu a přiklopené vaříme doměkka (asi 17 minut)
- (já to přeliji do rýžovaru a dodělám v něm)
- maso podáváme posypané koriandrem s máslovou rýží.