Ingredience:
pro 4 – 5 porcí
- 250 g hub (nejlépe čerstvé, ale mohou být i sušené), případně jen lišky
- 400 g brambor
- 1 lžička kmínu
- 1/2 lžička černého pepře
- 2 bobkové listy
- 250 ml sladké smetany
- 2 lžíce hladké mouky
- ocet dle chuti
- 4 vejce
- kopr (nejlépe čerstvý)
- 1 lžička cukru
- 1,2 l vývaru nebo vody
- sůl
Postup:
- brambory nakrájíme na kostičky
- v hrnci přivedeme vývar nebo vodu k varu, osolíme, okořeníme a dáme do něj brambory
- vaříme, dokud nebudou brambory měkké
- houby omyjeme a rovněž nakrájíme na stejné kousky (v případě sušených hub namočíme cca 30 minut předem)
- zvlášť na másle osmahneme a následně, když pustí šťávu, podusíme, a to nejméně 15 minut
- osmažené houby dáme do hrnce s brambory
- přidáme mouku rozmíchanou ve smetaně a vše povaříme
- potom do polévky rozklepneme vajíčka, vmícháme a necháme je ztužit velmi mírným varem
- dochutíme cukrem, koprem a okyselíme octem dle chuti