Možná si řeknete proč utopenci? To snad zná každý, ano zná to spousta lidi a každý to dělá po svém. Setkal jsem se se sladkými utopenci, ty mi fakt nechutnali, někteří říkají že se jim kazí, což mě přišlo podivné pač nám se nikdy nekazili. Tak zde je moje varianta.
Ingredience:
- 18 špekáčku
- 5 velkých cibuli
- 2 červené papriky
- pepř
- mleta paprika
- feferonky
Nálev:
- 0.7 l octa
- 1.2 l vody
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce soli
- 20 zrníček černého pepře
- 10 kuliček nového kořeni
- 3 bobkové listy
- 2 lžíce hořčičného semínka
Postup:
- dáme do velkého hrnce ocet, vodu, cukr, sůl, pepř, nového kořeni, bobkové listy, hořčičné semínko
- vaříme cca 2-4min
- oloupeme špekáčky
- co možná nejvíce nařízneme v půli
- jednu stranu opepříme druhou posypem paprikou
- do zářezu dáme kolečko cibule a proužek papriky
- sepneme párátkem
- skládáme do velkých sklenic (nejlépe 5l)
- dno vyskládáme cibuli
- jednotlivé vratný se prokládají zbytky cibule a papriky
- na vrh dáme jednu feferonku a zalijeme studeným nálevem
- vše musí byt dokonale ponořeno tak že buď zatížit a nebo tam dat půlku víčka od velké hořčice tak aby tlačilo dolu (viz. obrázek)
- v chladu necháme cca 3 týdny