Menu

Consommé s celestýnskými nudlemi

26.8.2016 - Francouzská kuchyně, Polévky

consome

 

Hovězí consommé je dobré servírovat jako součást několikachodového menu. Podpoří chuť k jídlu a přitom nepřeplní žaludek. Polévka musí být správně čirá s chutí po mase a zelenině. Masové consommé by mělo mýt jantarovou barvu a sílu, nelze ho tedy nijak ošidit. Za studen by mělo rosolovatět.

Příprava trvá 9-10hodin čistého casu ale rezervujte si dva dny. 

 

Ingredience:
Rozpis na 2 litry:

 

na pročistění:

 

Postup:

Vývar:

  1. oháňku dáme na pekáč, přidáme na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu a neoloupanou cibuli.
  2. promícháme s kořením a pečeme v předehřáté troubě na 250 °C zhruba 30-45min
  3. pekáč vyndáme z trouby a dáme na sporák
  4. přidáme protlak, podlijeme vínem a dobře promícháme
  5. na mírném ohni provaříme dokud se neodpařil alkohol
  6. oháňku vymete z pekáče a přendáte do velkého hrnce
  7. to co zbyde na pekáči, ještě pomalu vaříme dokud se víno neodpaří a zelenina nezkaramelizuje
  8. poté obsah pekáče přidáme do hrnce k masu a zalijte studenou vodou
  9. přivedeme k varu, mírném ohni a necháme pomalu táhnout 7-8 hodin
  10. poté přecedíme a necháme vychladnout, nejlépe do druhého dne
  11. k vyčištění vývaru a zesílení chuti smícháme mleté hovězí se sněhem z bílků a tuto směs vmíchejte do studeného vývaru
  12. za stálého míchání přivedeme polévku k varu, poté stáhněte plamen a už bez míchání vařte asi hodinu
  13. poté vývar přecedíme ho přes čisté plátýnko do nádoby

 

Celestýnské nudle:

Ingredience:

 

Postup:

 

 

Podávat lze i jinak, vývar je výborný sám o sobě, ale můžete ho ještě vylepšit libovolnou zavářkou. Nabízejí se játrové knedlíčky, nudle nebo krupicové nočky.

 

Napsat komentář