Hovězí consommé je dobré servírovat jako součást několikachodového menu. Podpoří chuť k jídlu a přitom nepřeplní žaludek. Polévka musí být správně čirá s chutí po mase a zelenině. Masové consommé by mělo mýt jantarovou barvu a sílu, nelze ho tedy nijak ošidit. Za studen by mělo rosolovatět.
Příprava trvá 9-10hodin čistého casu ale rezervujte si dva dny.
Ingredience:
Rozpis na 2 litry:
- 1 kg volské oháňky
- 300 g mrkve
- 300 g kořenové petržele
- 300 g celeru
- 4 l vody
- 2 ks vetší cibule
- 3 dl červené víno
- 4 lžíce rajského protlaku
- 10 kuliček černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 3 bobkový listy
- 6 lžiček sóly
na pročistění:
- 400g mleté hovězí maso
- 5 ks vaječných bílků
Postup:
Vývar:
- oháňku dáme na pekáč, přidáme na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu a neoloupanou cibuli.
- promícháme s kořením a pečeme v předehřáté troubě na 250 °C zhruba 30-45min
- pekáč vyndáme z trouby a dáme na sporák
- přidáme protlak, podlijeme vínem a dobře promícháme
- na mírném ohni provaříme dokud se neodpařil alkohol
- oháňku vymete z pekáče a přendáte do velkého hrnce
- to co zbyde na pekáči, ještě pomalu vaříme dokud se víno neodpaří a zelenina nezkaramelizuje
- poté obsah pekáče přidáme do hrnce k masu a zalijte studenou vodou
- přivedeme k varu, mírném ohni a necháme pomalu táhnout 7-8 hodin
- poté přecedíme a necháme vychladnout, nejlépe do druhého dne
- k vyčištění vývaru a zesílení chuti smícháme mleté hovězí se sněhem z bílků a tuto směs vmíchejte do studeného vývaru
- za stálého míchání přivedeme polévku k varu, poté stáhněte plamen a už bez míchání vařte asi hodinu
- poté vývar přecedíme ho přes čisté plátýnko do nádoby
Celestýnské nudle:
Ingredience:
- 3 žloutky
- 200 ml mléka
- 100 g hladké mouky
- sladkolistá petrželka
- sůl
- olej
Postup:
- nasekáme petrželku
- ze žloutků, mléka, mouky a petrželky vymícháme hladké lité těsto
- ochutíme solí a přidáme trochu oleje
- těsto necháme chvilku odstát a pečeme velmi tenké palačinky
- ty poté nakrájíme na pruhy cca 4 cm široké a z nichž krájíme nudličky o síle cca 5 mm
Podávat lze i jinak, vývar je výborný sám o sobě, ale můžete ho ještě vylepšit libovolnou zavářkou. Nabízejí se játrové knedlíčky, nudle nebo krupicové nočky.