Ingredience:
pro 4-6 porcí
- 3–4 hovězí líčka (celkem 1–1,2 kg)
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
- 4 lžíce olivového oleje
- 1/2 menšího celeru, 4 mrkve a 2 petržele
- 2 cibule, nakrájené nadrobno
- 2 stroužky česneku
- 1 bobkový list
- 5 kuliček černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1 litr kvalitního červeného vína
- 700 ml hovězího vývaru
- 4 lžíce másla, vychlazeného a nakrájeného na kostičky
- 1 lžíce krupicového cukru
Postup:
- celer, mrkev a petržel, nakrájíme na kostičky
- cibule a česnek nakrájíme nadrobno
- hovězí líčka očistíme a osolíme a opepříme
- v hrnci rozehřejeme olej a opečeme na něm líčka ze všech stran dohněda
- pak je vyjměte a dáme stranou
- do hrnce nasypeme kořenovou zeleninu a osmahneme ji dozlatova
- pak přidáme cibuli a česnek a opékáme dočervena
- přidáme celé divoké koření a rajský protlak a mícháme ještě minutu
- zalijte vínem, vaříme dokud se objem nesníží na třetinu (trvá to asi 30 minut)
- vrátíme do hrnce opečená líčka a zalijte je vývarem
- přiklopíme a dáme dusit do trouby předehřáté na 140°C asi 2 hodiny doměkka
- líčka vyndáme na talíř a vyndáme celé koření
- omáčku rozmixujeme přecedíme přes jemné síto
- podle potřeby dosolíme a dopepříme, případně lehounce osladíme, aby omáčka získala ještě lepší chuť
- těsně před podáváním do horké omáčky zašleháme máslo
Příloha:
bramborová kaše