Při přípravě tohoto pokrmu můžete použít i levnější hovězí maso, marinováním zkřehne.
Ingredience:
na 2 porce
- 250-300 g zadního hovězího masa
- 1 malá cibule
- 1 malá zelená paprika
- 300 ml rostlinného oleje
- 1 jarní cibulka, nakrájená na kousky
- 1 cm čerstvého zázvoru
- 1-2 malé zelené nebo červené čili papričky
- 2 lžíce černé sójové pasty
Marináda:
- 1/2 lžičky jedlé sody nebo kypřícího prášku
- 1/2 lžičky cukru
- 1 lžíce světlé sójové omáčky
- 1 lžičky rýžového vína nebo suchého sherry
- 2 lžičky škrobové pasty (škrob namočení v troše vody)
- 2 lžičky sezamového oleje
Postup:
- maso nakrájíme ostrým nožem nebo sekáčkem na nudličky
- suroviny na přípravu marinády smícháme v mise
- přidáme maso a obalíme je v marinádě
- přikryjeme a uložíme nejméně na 2-3 hodiny do chladničky, nejlépe přes noc
- cibuli a zelenou papriku nakrájíme na kostičky
- jarní cibulku nakrájíme na kolečka
- čili papričky a zázvor nakrájíme na plátky
- v předehřátém woku nebo na velké pánvi rozehřejeme olej
- přidáme maso a opékáme je za stálého obracení zhruba minutu, dokud nezmění barvu
- maso dáme stranou a udržujeme je teplé
- Ve woku nebo pánvi ponecháme přibližně 2 lžíce oleje
- přidáme cibuli a zelenou papriku a opékáme 1-2 minuty
- dáme stranou k masu
- přidáme jarní cibulku, zázvor a čili papričky a opékáme je asi minutu
- přidáme černou sójovou pastu a rozmícháme dohladka
- maso a zeleninu vrátíme do woku nebo do pánve zamícháme, opékáme zhruba minutu
- hotový pokrm servírujeme na předehřátý talíř
Příloha:
Jasmínová rýže