POPIS
Saganaki označuje způsob přípravy jídla v malé pánvičce, a tento název často objevíte v jídelním lístku u předkrmů. Pikantní krevety v omáčce však obstojí i jako hlavní chod.
INGREDIENCE
Pro 4 osoby:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule nakrájená na tenké plátky
- 3 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
- 400g zralých rajčat, nahrubo nasekaných, možno použít i v plechovce. Mnohdy to je lepší než ty z obchodu
- 70g rajský protlak
- 2-3 červené chilli papričky, zbavené semen a nahrubo nasekané
- 60 ml Ouzo
- 2 lžíce lístků čerstvého tymiánu
- 1 bobkový list, nejlépe čerstvý
- 1 lžička pepř mletý
- špetku cukru
- 150g sýra feta, rozdrobeného
- 600 g malých krevet , vyloupaných (pokud jsou mražené tak předem povolené)
- špetka sladké papriky
- 2 lžíce nakrájená petrželka
- sůl
POSTUP
- nakrájíme si cibuli na tenké plátky a to samé udělíme s česnekem
- rozpálíme olej (ale nepřepálit) a dáme do něj krevety
- smažíme dokud nezrůžoví, pak je vyjmeme a dáme stranou
- přidáme chilli a česnek a lehce orestujeme
- po té dáme cibuli a smažíme ji do sklovata
- přilijeme Ouzo a přidáme rajčata s rajským protlakem
- přidáme všechno kořeni, osolíme a necháme zredukovat par minut
- rozpustíme feta sýr, pak vrátíme krevety a ještě 5min vaříme na mírném ohni
- posypeme petrželkou a můžeme podávat
Tajemství krevety Saganaki
- Olivový olej přidá tu správnou chuť
- Krevety vařte krátce. Chceme, aby byly čerstvé a šťavnaté. Toho lze dosáhnout krátkým vařením krevet. Jinak by na konci se mohly byt tvrdé a gumovité struktury.
- Celá příprava musí být provedena ve stejném nádobí a všechny ingredience opouštějí svou vzácnou vůni v omáčce.
- V tomto receptu, chuť ouzo skutečně děla rozdíl. Výsledkem je jedinečná chuť a je nezapomenutelná.
- Přidání chilli dává pokrmu pikantní tečku.
Historie receptu krevety Shagaki
Jméno krevety saganaki pochází z nádoby, ve které je vařeno. Známá jako saganaki, malá pánev s dvěma držadly pro použití v plynu.Recept vzkvétal a šířil se v polovině 60. let, když začali přijíždět velké vlny turistů do Atén a na řecké ostrovy tak se setkal s velkou oblibu, tento vynikajících řecký pokrm byl hojně vyhledáván.Na receptu najdete mnoho variant. Je to snadné, s bohatou chutí, která vás udrží nezapomenutelnou.Čerstvost krevet, chuť sýru feta, který taje uvnitř svázané rajskou omáčku a vůní bylinek, to má za následek velký mořský pamlsek.Nutné pro dokonalý požitek, respekt k materiálům, čerstvě upečený chléb z kvasu a likéru ouzo.
Příloha:
bílý chléb, bageta, ale já si k tomu dovedu představit i těstoviny.