Pljeskavica je pokrm z masa připravovaném na grilu, nejlépe na dřevěném uhlí. Je velmi populární v zemích střední a východní Balkán , zejména v Srbsku , Chorvatsko, Černé Hoře , Bosně a Hercegovině , Makedonii, kde si můžete objednat prakticky všude, ale popularita se rozšířila do dalších zemí v Evropě , kde žijí Srbové, zejména v Rakousku a Německu .
V Srbsku je známá Leskovac pljeskavica, která je součástí tradičního grilování Leskovac . Podle zvyku je pikantní a je připravena z mletého vepřového nebo hovězího masa. Leskovac se v roce 2007 se stal chráněnou značkou v Srbsku a bylo přijato osvědčení Srbského institutu pro veřejnou diplomacii se sídlem v Bruselu a Paříži.
Způsob přípravy se liší od toho, kde je v jaké oblasti je pokrm připravovaný.
Před pečením se mleté maso často mísí s nakrájenou cibulí, pálivou paprikou, pepřem a jiným kořením. Po dokončení se tradičně podává s nakrájenou cibulí nebo kajmakem a v poslední době s hranolky. Jako hamburger, hamburger mohou být podávány v somun nebo pita chléb s různými přílohami, jako jsou rajčata , přístavy , zakysanou smetanou , zelí , kečup , majonéza , hořčice , stejně jako u jiných přísad, jako jsou okurky , červené řepy a salátem.
Ingredience:
- 1⁄2 kg telecího masa
- 1⁄2 kg jehněčího masa
- 1⁄2 kg vepřového masa
- 1⁄2 kg hovězího masa
- 2-3 lžíce studené perlivé vody
- sůl
- 1 lžička pepře
- 3 lzicky mleté pálivé papriky
- svazek jarní cibulky, na kolečka
- ajvar, lutenica, salát z pečených paprik
Postup:
- maso pokrájime na menší kusy a semeleme v mlýnku, nejlépe na hrubo, já použil sítko s 8 mm otvory
- osolime a opepříme, přidáme mletou pálivou papriku a jarní cibulku
- pořádně prohněteme, cca 5-10 a přilijeme perlivou vodu (ta by měla zlepšit struktůru)
- ze směsi tvořte oválné placky o váze cca 100 g a tloušťce 8-10 mm. Potřete je olejem a opečte je na grilovací pánvi, nejlépe dejte na gril pod kterým se topí dřevěným uhlím
Příloha:
bílý chléb nebo malé nové brambory, uvařené a opečené k podávání