Ingredience:
pro 5-7 porcí
- 1,2 l vývaru, Nejlépe kombinace vývaru, zeleninový + vepřový nebo hovězí
- 1 pikantní klobása
- 4 menší brambory
- 4 hrsti kysaného zelí
- 1 větší červená cibule
- 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
- 1.5 lžičky mletého nového koření
- 2 stroužky česneku
- 3 lžičky sladké papriky
- 1 lžíce uzené papriky
- 1 lžička pálivé papriky
- 1 vrchovatá lžíce rajského protlaku
- 2 bobkového listu
- 2 lžíce sádla
- 1 lžičky cukru, pokud je třeba
- 250 ml sladké smetany 30-33%
- 1-1,5 lžíce soly
- 0,5 lžičky kmínu
- 0,5 lžičky pepře
Postup:
- z kysaného zelí vymačkáme šťávu, kterou uchováme
- zelí pokrájíme a dáme vařit s trochou vody
- brambory oloupeme a nakrájíme na kostky
- brambory povaříme do měkka v osoleném vývaru s kmínem, bobkový listem, pepřem, novým kořením
- klobásu řízneme v půl a nakrájíme ji na kolečka, měli by nám vzniknou z takové půlměsíce
- v hrnci rozehřejeme dvě lžíce sádla, přihodíme do něj cibuli a osmažíme do sklovata
- přidáme mouku a smažím její přibližně dvě minuty
- do vzniklé světlé jíšky přidáme rajský protlak, vmícháme, restujeme přibližně jednu minutu dokud se vše nespojí
- sundáme ze sporáku a do této vzniklé směsi vmícháme všechny druhy paprik
- tuto hotovou směs přidáme do brambor a povaříme přibližně pět minut
- přidáme povařené kysané zelí i s vodou v která se zelí vařilo, klobásu a chvíli povaříme
- sundám ze sporáku a přidáme smetanu
- dochutíme solí, pepřem, šťávou z kysaného zelí, případně trochou cukru