Ingredience:
Pro 8-10 osob:
- 500 g předního hovězího masa
- 2 menší morkové kosti
- 500 g mrkev, petržel, celeru v rovném poměru
- 500 g hlávky zelí
- 500 g brambor
- 180g rajský protlak
- 250g červené řepy
- 2 rajčata
- 1 cibuli
- 5 bobkových listů, nejlépe čerstvý
- 2 lžičky mletého černého pepře
- 3 stroužky česneku
- ocet dle chuti
- 250g zakysané smetany
- 3 lžičky sladké papriky
- 3 lžíce nakrájená petrželka
- sádlo
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
Postup:
- v osolené vodě maso a morkovou kost vaříme dokud maso není měkké
- vyjmeme ho a nakrájíme na malé kousky
- na sádle osmažíme nakrájenou kořenovou zeleninu a červenou řepu
- přidáme mletou papriku pas sekund smažíme a podlijeme vývarem z masa, přidáme protlak a ocet a dusíme
- na sádle osmahneme cibuli, zaprášíme ji moukou a osmahneme
- přidáme část prochladlého masového vývaru a chvíli povaříme
- tuto směs přidáme k podušené zelenině a zalijeme zbytkem vývaru
- přidáme na nudličky nakrájené zelí a na kostičky nakrájené brambory spolu s kořením (bobkovým listem a černým pepřem) a uvaříme doměkka
- nakonec vmícháme prolisovaný česnek, plátky rajčat, maso, petrželku, polévku prohřejeme a odstavíme. Necháme ji stát cca 15 min a pak ji podáváme se zakysanou smetanou.