Najít na internetu recept na zaručené pravé Kung pao je věc téměř nemožná, tak jsem navštívil čínské stránky (taky kde jinde bych hledal opravdu autentický recept), ale i tam jsem narazil, objevila se stránka s cca dvaceti recepty na Kung pao. Z toho jsem usoudil, že asi žádný takový pravý recept není.
Vzal jsem si tedy inspiraci z těchto receptů a z toho, co jsem ochutnal v restauracích, a vytvořil toto.
Ingredience:
pro 4 porce
- 500 g kuřecích prsou
- 1 paprika
- 1 velká mrkev
- 2 velké cibule
- 4 chilli, ideálně 8
- 100 g arašídu
Zálivka
- 0,5 dl sójové omáčky
- 0,5 dl rýžového vína
- 0,5 dl kuřecího vývaru
- 1 lžička cukru
- ½ lžičky glutamanu sodného (wei su); nebojte se ho, není to takové zlo, jak si hodně lidí myslí, navíc čínská kuchyně ho hodně používá
- 2 lžičky bramborového škrobu
Na naložení masa
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžičky bramborového škrobu
Postup:
- rozšleháme vejce se solí, sójovou omáčkou a nakonec přidáme bramborový škrob a opět rozšleháme
- nakrájíme si maso na kostky, přidáme do rozšlehaného vejce a promícháme; necháme aspoň 2 hod. odležet v lednici
- nakrájíme mrkev na slabé plátky, cibuli na vetší kostky a rozdělíme po vrstevnicích, na stejné kousky nakrájíme i papriku
- orestujeme zprudka zeleninu na suché pánvi a dáme stranou (toto se nemusí dělat, pokud vlastníme výkonný hořák cca 9KW a wok pánev)
- orestujeme maso, dokud se nezatáhne, přidáme zeleninu, arašídy, restujeme cca 1 – 2 min. a zalijeme zálivkou, stáhneme plamen a podusíme cca 1 min.
Příloha:
Jasmínová rýže