Menu

Svíčková na smetaně

18.4.2015 - Česká kuchyně, Hlavní chody

 

Svickova

Tato česká klasika bohužel v mnoha restauracích šizena, zde je poctiví recept, ale žádnou dietu nečekejte.
Tuto svíčkovou ničím nezahušťují tak že se za říct že je bezlepková a pokud by se vám zdála řídká tak klidně přidejte trochu na zelenině.

 

Ingredience:

 

Postup:

  1. hovězí svíčkovou odblaníme
  2. špek nakrájíme na tenké špalíčky a dáme na 30-60 min do mrazáku aby stuh, maso se lepe špikuje
  3. maso slaninou prošpikujeme
  4. zbylý špek rozkrájíme na kostičky
  5. citron omyjeme a nakrájíme na kolečka
  6. zeleninu očistíme a nastrouháme
  7. oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky
  8. troubu předehřejeme na 160 °C
  9. koření vložíme do sáčku a zavážeme
  10. na pánvi rozehřejeme olej, opečeme na něm prudce svíčkovou ze všech stran, aby se zatáhla, a odložíme do pekáče
  11. na pánvi přisypeme slaninu, necháme ji vyškvařit
  12. přidáme cibuli a zasmažíme dokud nezesklovatí
  13. přisypeme zeleninu a orestujeme
  14. k zelenině přidáme po chvíli plátky citronu, přisypeme cukr a mícháme
  15. směs podlijeme vývarem nebo vodou, přidáme sáček s kořením, sůl a cca 10 min podusíme
  16. přilijeme směs do pekáče k masu a dáme do předehřáté trouby
  17. pečeme na 160 °C cca hodinu a pul – 2 hod v případě svíčkové cca 30-45 min
  18. po té přidáme na 200 °C cca 30 min
  19. maso vyjmeme z omáčky a zakryté odložíme
  20. z omáčky vyjmeme sáček s kořením spolu s plátky citronu
  21. omáčku rozmixujeme
  22. dochutíme solí, citronovou šťávou, cukrem, přidáme máslo, smetanu a prohřejeme popřípadě naředíme mlékem
  23. maso nakrájíme na plátky, rozdělíme na talíře, přidáme knedlíky, přelijeme omáčkou a ozdobíme brusinkami a plátky citronu

 

Tip:
pro lepší chuť masa můžeme svařit koření (bobkový list, pepř, nové koření a sůl) a maso napíchat a nechat odležet do druhého dne

 

Příloha:

houskový knedlík ( já mám rád hrníčkové knedlíky )

 

Napsat komentář