Tato česká klasika bohužel v mnoha restauracích šizena, zde je poctiví recept, ale žádnou dietu nečekejte.
Tuto svíčkovou ničím nezahušťují, tak že se za říct, že je bezlepková a pokud by se vám zdála řídká tak klidně přidejte trochu na zelenině.
Ingredience:
- 1 kg hovězí svíčkové či hovězí zadní
- 100 g špeku
- 200 g mrkve
- 300 g středního celeru
- 150 petržel
- 1 větší cibule
- 6 kuliček černého pepře
- 4 kuličky nového koření
- 4 bobkové listy
- 1 snítka čerstvého rozmarýnu
- 3 snítky čerstvého tymiánu
- olej
- 2–3 lžíce cukru krupice
- 1 l hovězího vývaru nebo vodu
- sůl
- 3 lžíce másla
- 200-250 ml smetany ke šlehání 30% a vice
- 500 ml smetany 10%
- 1/2 citrónu
- citronová šťáva (podle potřeby)
- plátky citronu
- brusinkový kompot
Postup:
- hovězí svíčkovou odblaníme
- špek nakrájíme na tenké špalíčky a dáme na 30-60 min do mrazáku aby stuh, maso se lepe špikuje
- maso slaninou prošpikujeme
- zbylý špek rozkrájíme na kostičky
- citron omyjeme a nakrájíme na kolečka
- zeleninu očistíme a nastrouháme
- oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky
- troubu předehřejeme na 160 °C
- koření vložíme do sáčku a zavážeme
- na pánvi rozehřejeme olej, opečeme na něm prudce svíčkovou ze všech stran, aby se zatáhla, a odložíme do pekáče
- na pánvi přisypeme slaninu, necháme ji vyškvařit
- přidáme cibuli a zasmažíme dokud nezesklovatí
- přisypeme zeleninu a orestujeme
- k zelenině přidáme po chvíli plátky citronu, přisypeme cukr a mícháme
- směs podlijeme vývarem nebo vodou, přidáme sáček s kořením, sůl a cca 10 min podusíme
- přilijeme směs do pekáče k masu a dáme do předehřáté trouby
- pečeme na 160 °C cca hodinu a pul – 2 hod v případě svíčkové cca 30-45 min
- po té přidáme na 200 °C cca 30 min
- maso vyjmeme z omáčky a zakryté odložíme
- z omáčky vyjmeme sáček s kořením spolu s plátky citronu
- omáčku rozmixujeme
- dochutíme solí, citronovou šťávou, cukrem, přidáme máslo, smetanu a prohřejeme popřípadě naředíme mlékem
- maso nakrájíme na plátky, rozdělíme na talíře, přidáme knedlíky, přelijeme omáčkou a ozdobíme brusinkami a plátky citronu
Tip:
pro lepší chuť masa můžeme svařit koření (bobkový list, pepř, nové koření a sůl) a maso napíchat a nechat odležet do druhého dne
Příloha:
houskový knedlík ( já mám rád hrníčkové knedlíky )