Tento guláš jsem vymyslel z nouze, prakticky nikde jsem si nebyl schopen dat guláš který by mi chutnal, tak jsem experimentoval až jsem dosel k tomuto výsledku. Moji přátelé jej označuji za jeden z nejlepších gulášů.
Ingredience:
- 4 porce
- 600g Hovězí maso kližka
- 600g Cibule
- 250g Rajské pyré nebo 140g rajsky protlak (musí byt ze 100 rajčat a bez cukru)
- 2 lžíce sladká paprika
- 1 lžíce zauzená paprika
- 1 lžička Pepř
- Olej nebo sádlo
- 1 lžíce Hořčice
- 1 lžíce octu
- 4ks Chilli papriky
- 1 lžička kmínu drceného
- Sůl
- ½ lžičky mletého nového koření
Na jíšku:
- Hladka mouka
- Olej nebo sádlo
Postup:
- Orestujeme hovězí maso do hněda
- po té vyndáme do misky a na zbylém oleji osmahneme cibuli do hněda
- přidáme maso a papriku (sladkou i zauzenou) lehce osmahneme a přilijeme drobet octa (to je důležité pac tento trik zamezí aby paprika zhořkla)
- co se ocet odpaří (trvá par sekund) podlijeme vodou jen aby se maso napůl smažilo a napůl vařilo
- přidáme rajské pyré, sůl, pepř, kmín, chilli a hořčici (je dobře to dat dusit do trouby cca 200°, získá to plnější chuť)
- dusíme do měkka. Je nutné aby tam bylo minimum vody jinak maso dostane spíše vařenou mdlou chuť. V troubě je lepší dusit pod pekáčem, jinak ze shora oschne
- mezi tím si připravíme jíšku ,vezmeme sádlo nebo olej a dáme tam několik lžic hladké mouky (jíšky uděláme víc, když zbude necháme si ji na příště)
- smažíme do růžova po té vypneme a na konec
- až bude maso měkké podlijeme opět vodou a přivedeme do varu, po té přidáme jíšku a povaříme cca 15-30min
Příloha:
houskový knedlík ( já mám rád hrníčkové knedlíky )
těstoviny (kolínka)
rohlík nebo houska