Ingredience:
pro 6 porcí
Na maso:
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- 10 kuliček pepře
- 2 lžičky soli
- 150 ml vodypokud nebudete nakládat maso tak toto koření je zapotřebí dat do omáčky, nejlépe pomleté.
Na omáčku:
- 1 kg zadní hovězí maso
- 100 g špek
- 50 g sádlo
- 3 ks cibule
- 1/4 lžičky nového koření
- 1/2 lžičky černého pepře
- 2 bobkové listy
- 4 ks rajčata
- 2 lžičky mleté pálivé papriky
- 1 hovězího vývaru
- 2 stroužky česneku
- 3 bílé papriky
- sůl dle potřeby
- 500 ml rajského pyré
- 1 mala plechovka rajského protlaku cca 50-70 g
- 1-2 ks kyselá okurka cca 70-90 g
Postup:
Naloženi masa:
- kořeni svaříme ve 150ml vody cca 10min
- necháme vychladnout
- po té scedíme a napícháme do masa injekční stříkačkou
- (prodávají se speciální jehly co mají po stranách dírky délka je cca 10cm)
- a necháme odležet do druhého dne
Samotné vaření:
- připravíme si špek, uděláme z něj proužky a seřízneme jej do špičky (nejlépe v délce masa) a dáme do mrazáku cca 30-60 min
- nakrájíme si jeden a pul cibule na jemno
- zbytek na půlměsíce
- rajčata pokrájíme na kostky
- papriku nakrájíme na proužky cca 5-7 mm široké
- maso prošpikujeme (pokud maso nenakládáte je nutné ho v teto fázi opepřit a osolit)
- na rozpáleném sádle zprudka opečeme maso ze všech stran
- vyjmeme a do výpeku vložíme najemno nakrájenou cibuli a restujeme dokud nezesklovatí
- přidáme všechno kořeni, rajské pyré a protlak
- podlijeme vývarem vraťte maso do základu
- zakryté vložíme do trouby předehřáté na 160 °C
- pokrájíme okurku na kostky velké cca 5 mm
- pečeme do změknutí masa cca 2-3 hod (lze péct i na nižší teplotu a dobu pečení protáhnout 3-4 hod , maso je ještě křehčí a šťavnatější)
- po upečení maso vyjměte a udržujeme v teple
- přidáme papriku, okurku a drobno pokrájený česnek
- společně asi 2 minut provaříme
- zahustíme světlou jíškou, povaříme cca 2-3 min
- maso nakrájíme na plátky
- maso prohřejte v omáčce
Příloha:
houskový knedlík ( já mám rád hrníčkové knedlíky )
dušená rýže