Menu

Cikánská hovězí pečeně 

22.1.2016 - Česká kuchyně, Hlavní chody

cikanska hovezi pecene

Ingredience:
pro 6 porcí

Na maso:

 

Na omáčku:


Postup:

Naloženi masa:

  1. kořeni svaříme ve 150ml vody cca 10min
  2. necháme vychladnout
  3. po té scedíme a napícháme do masa injekční stříkačkou
  4. (prodávají se speciální jehly co mají po stranách dírky délka je cca 10cm)
  5. a necháme odležet do druhého dne

 

Samotné vaření:

  1. připravíme si špek, uděláme z něj proužky a seřízneme jej do špičky (nejlépe v délce masa) a dáme do mrazáku cca 30-60 min
  2. nakrájíme si jeden a pul cibule na jemno
  3. zbytek na půlměsíce
  4. rajčata pokrájíme na kostky
  5. papriku nakrájíme na proužky cca 5-7 mm široké
  6. maso prošpikujeme (pokud maso nenakládáte je nutné ho v teto fázi opepřit a osolit)
  7. na rozpáleném sádle zprudka opečeme maso ze všech stran
  8. vyjmeme a do výpeku vložíme najemno nakrájenou cibuli a restujeme dokud nezesklovatí
  9. přidáme všechno kořeni, rajské pyré a protlak
  10. podlijeme vývarem  vraťte maso do základu
  11. zakryté vložíme do trouby předehřáté na 160 °C
  12. pokrájíme okurku na kostky velké cca 5 mm
  13. pečeme do změknutí masa cca 2-3 hod (lze péct i na nižší teplotu a dobu pečení protáhnout 3-4 hod , maso je ještě křehčí a šťavnatější)
  14. po upečení maso vyjměte a udržujeme v teple
  15. přidáme papriku, okurku a drobno pokrájený česnek
  16. společně asi 2 minut provaříme
  17. zahustíme světlou jíškou, povaříme cca 2-3 min
  18. maso nakrájíme na plátky
  19. maso prohřejte v omáčce

 

Příloha:
houskový knedlík ( já mám rád hrníčkové knedlíky )
dušená rýže

Napsat komentář