Jednou z nejznámějších vietnamských polévek je Pho bo, takže nesmí chybět ani zde.
Ingredience: na vývar
na 3 porce (ve výsledku cca 1,2 l )
- 2 l vody
- 500 g morkových kostí
- 500 g hovězí oháňky
- 5 cm kousek zázvoru
- 1 ks celé skořice
- 1 velká žlutá cibule
- 5 ks badyánu
- 4 ks kardamomu
- 3 lžičky soli
- 1 lžička cukru
- vietnamskou rybí omáčku na konečné dochucení, vietnamská kuchyně ji používá jako sůl
Ingredience:
na 3 porce
- 1,2 l vývaru, viz výše
- 15 dkg hovězího masa, nejlépe svíčkové na tenké plátky
- 3 porce (čtverečky) rýžových nudlí
- 2 – 4 hrsti čerstvého koriandru
- 3 – 4 jarní cibulky
- 1 střední červená cibule
- 3 – 5 hrstí mungo klíčků
- chilli paprička
- citrón nebo limeta
- perila
Postup:
- Morkové kosti a hovězí oháňku dáme na pekáč a cca 30 min. pečeme na 200 °C.
- Na suché pánvi opečeme dohněda cibule, zázvor a koření.
- Vše dáme do velkého kastrólu, přilijeme 2 l vody a vaříme.
- Ze začátku odstraňujeme tvořící se pěnu.
- Po 30 min. ztlumíme oheň na nejnižší stupeň, přiklopíme pokličkou a necháme pomalu táhnout minimálně 4 hodiny.
- Než se nám uvaří vývar, tak si připravíme jarní cibulku, červenou cibuli, koriandr, perilu a chilli.
- Cibuli pokrájíme na jemno, bylinky na hrubo, zvlášť na misku připravíme chilli a citron nebo limetku na dochucení.
- Nudle uvaříme podle návodu na obalu.
- Potom nudle scedíme a propláchneme studenou vodou, aby se nám nelepily, a rozdělíme je do tří polévkových misek.
- Hovězí maso nakrájíme na velmi tenké plátky a přendáme do misek.
- Na konci by mělo vzniknout 1,2 l opravdu poctivého vývaru.
- Polévku scedíme a rozdělíme do jednotlivých misek.
- Navrch přisypeme cibulku, mungo klíčky a bylinky.