Ingredience:
na 6 porcí
- 600g kuřecích vykostěných stehen
- 4 stroužky česneku
- vetší kousek kousek zázvoru, oloupaný
- 200g bílého jogurtu
- hrst čerstvého koriandru na ozdobu
- 2 lžičky mletého koriandru
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1/2 lžičky sušeného chilli, nebo dvě malé papričky
- 6 tobolek kardamonu
- 4 rajčata, na kostičky
- 1/4 lžičky drceného muškátového oříšku
- 1/4 lžičky drceného hřebíčku
- 1 lžičky mleté skořice
- 4 bobkové listy
- sůl
- 60 ml ghee
- 1 vetší cibule
- 100 ml drůbežího vývaru
Na rýži:
- 60 ml ghee
- 4 tobolky kardamonu
- 6 hřebíčků
- 2 kousky skořice
- 3 bobkový listy
- 2 cibule
- 550g rýže basmati
- 2 lžíce rozinek
- 800 ml drůbežího vývaru
- 2 lžičky soli
Postup:
- nakrájíme maso na kostky
- česnek, zázvor, koriandr, jogurt a mleté koření dáme do mixeru a rozmixujeme
- do vzniklé pasty naložíme maso na 2 hodiny nejlépe přes noc.
- nakrájíme cibuli na jemno
- ve vetší pánvi rozpustíme ghee
- přidáme koření a orestujeme
- po chvíli i cibuli a smažíme do růžova
- poté přidáme maso i s marinádou a rajčata
- Dusíme cca 5 minut
- nakonec vytaháme celé koření popřípadě dochutíme
Rýze:
- Cibuli nakrájíme na tenké plátky
- V druhém hrnci rozpustíme ghee
- přidáme koření smažíme lehce do hněda
- přidáme cibuli a smažíme do zlatova
- přidáme rýži a smažíme 3 minuty
- zalijeme 800 ml vývaru přivedeme k varu a necháme vařit na mírném ohni dokud se voda nevyváří
- odstavíme a vytaháme celé koření
- na závěr zkompletujeme Biryani a promícháme
- podlijeme vývarem
- vrátíme na sporák a na velmi mírném plamení dusíme 10 minut aby se všechny chutě pěkně propojily
- servírujeme ozdobené čerstvým koriandrem a s okurkovou raitou