Ingredience:
pro 4 porce
- 500 g vepřové kýty
- 4 paprika
- 2 velké mrkve
- 5 cibulí
- 2 pórky
- 4 stroužky česneku
Zálivka
- 50 ml sójové omáčky
- 50 ml rýžového vína
- 50 ml hovězího vývaru
- 100 ml ústřičné omáčky
- 1 lžička cukru
- 1 lžička glutamanu sodného (wei su); nebojte se ho, není to takové zlo, jak si hodně lidí myslí, navíc čínská kuchyně ho hodně používá
- 1 lžička bramborového škrobu
- 2 lžičky zázvoru mletého
Na naložení masa
- 1 lžička soli
- 3 lžičky bramborového škrobu
- voda
Postup:
- Smícháme škrob s vodou a sůl
- nakrájíme si maso na tenké plátky cca 3mm a pak z nich uděláme nudličky
- smícháme s škrobem a soli necháme aspoň 2 hod. odležet v lednici
- nakrájíme mrkev na slabé plátky, cibuli na vetší kostky a rozdělíme po vrstevnicích, na stejné kousky nakrájíme i papriku
- pórek očistíme a nakrojíme do pul a pak z něj nakrájíme kolečka
- orestujeme zprudka zeleninu na suché pánvi a dáme stranou (toto se nemusí dělat, pokud vlastníme výkonný hořák cca 9KW a wok pánev)
- orestujeme maso, dokud nezměkne cca 5min, přidáme zeleninu, restujeme cca 1 – 2 min. a zalijeme zálivkou, stáhneme plamen a podusíme cca 1 min
- na konec přidáme pórek, ten už tepelně neupravujme, jen zamícháme do teplého pokrmu
Příloha:
Jasmínová rýže