Voňatka citronová (latinsky Cymbopogon citratus, anglicky lemon grass) česky správně voňatka citronová.
Pochází z jihovýchodní Asie, ale hojně se pěstuje i v Africe,Americe a Austrálii. Rod Cymbopogon zahrnuje přes 30 druhů.
Lidové názvy:
Citronela, Heong Man, seréh (indonéský název).
V jihasijské kuchyni se používá k dochucování pokrmů. Do jídel se obvykle využívají cibulovité konce trávy, které se nakrájí na plátky. Tužší stonky jsou používány jako koření. Obvykle se citronová tráva kombinuje s česnekem, koriandrem, paprikou či šalotkou. Lze ji využít v čerstvém, zmraženém i sušeném stavu, výrazné citronové aroma tím neztrácí.
Většinou se dá dobře sehnat v SAPE, existuji i e-shopy,
nebo také v Thai’s Asian Food Shop ve Francouzská 66, Praha 10
4 thoughts on “Citronová tráva”
Pingback: Tom Kha Gai – Kuřecí polévka s mlékem | Recepty od Rosti
Pingback: TOM KHA KUNG – Polévka s kokosovým mlékem a krevetami | Recepty od Rosti
Pingback: Tom Yam Kung | Recepty od Rosti
Pingback: Krevety a sépie po Thajsku | Recepty od Rosti