Ostrá thajská krevetová polévka Tom Yam Kung
Ingredience:
4 porce
- 500 g středně velkých syrových krevet
- 10 žampionů
- 1 stonek citronely
- 3 kafrové listy
- 2 lžíce thajské rybí omáčky
- 1-2 lžíce limetkové šťávy
- 6 malých (thajských) chili papriček
- 1 l kuřecího vývaru
- 120 ml hrubě nakrájeného čerstvého koriandru
- 1/4 lžičky pepř
- 1–2 cm čerstvého galangalu
- 1 šalotka nebo červená cibule
- 1/4 lžičky cukru
- 2 lžičky červené kari pasty
- 2 lžičky tom yum pasty
- 2 stroužky česneku
Postup:
- v případě neloupaných krevet, krevety zbavte krunýře ale ocásky možno ponechat
- nařízneme je a odstraníme střívko (je-li to třeba)
- žampiony očistíme a nakrájíme je na čtvrtky
- cibuli nakrájíme na vetší půlměsíce
- chili, česnek a galangal nakrájíme na drobno
- citronelu zmáčkneme plochou stranou noze nebo ji lehce naklepeme paličkou a nakrájíme ji na asi 5 cm dlouhé kousky
- na oleji rychle lehce orestujeme feferonku se zázvorem a česnekem (cca 2-5 sec)
- přidáme žampióny a opečeme je do zlatova
- přidáme červenou kari pastu a tom yum pastu a cca 10-30 sec restujeme
- předáme vývar a přivedeme k varu
- pak přidáme citronelu, kafrové listy a cca 5 min vaříme
- přihodíme krevety a vaříme dokud nezrůžoví
- ochutíme solí, pepřem, cukrem, rybí omáčkou a limetkovou šťávou
- před podáváním můžeme vyjmout citronelu a kafrové listy
- servírujeme do misky a posypeme hrubě nakrájeným koriandrem