Kurecí po sečuansku
Toto jídlo se děla s v různých kombinacích (jakož to většina čínských jídel), a proto zmíním všechny tři co mam vyzkoušené.
Ingredience:
na 4 porce
- 500 g hovězího svíčkové, roštěné nebo kuřecího masa popřípadě syrové velké (tygří) krevet
- špetka soli
- 1 mírně rozšlehaného bílku
- 1 lžička škrobové pasty
- 600 ml rostlinného oleje
- Hrst čerstvého koriandru
Na omáčku
- 1 lžička nadrobno nakrájeného zázvoru nejlépe zázvorovou pastu
- 2 jarní cibulky nadrobno nakrájené
- 1 stroužek česneku nadrobno nakrájený, nejlépe česnekovou pastu lžici
- 4 červené čili papričky, nakrájené nadrobno
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce rýžového vína
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce ústřicové omáčky
- 3 lžíce čínského vývaru nebo kuřecího či hovězího
- 2 lžíce sezamového oleje
Postup:
- Rozšleháme bílek a škrobovou pasu, přidáme špetku sóly.
- Maso důkladné v ni obalíme a uložíme na hodinu do chladničky. V případě krevet: Syrové krevety vyloupeme, Máme-li k dispozici pouze předvařené, tento krok vynecháme.
- V předehřátém woku nebo na pánvi rozehřejeme olej, přidáme maso nebo krevety a smažíme je: -hovězí cca 3-5min, -svíčková a kuřecí stačí 2min, -krevety 1min
- Potom je přeneseme na vrstvu papírových utěrek, aby se z nich odsál nadbytečný tuk.
- Vedle v kastrůlku si připravíme 2 lžíce sezamového oleje zlehka orestujeme cibulku, česnek a zázvor.
- Přidáme zbytek surovin na přípravu omáčky, přivedeme k varu a rozmícháme nahladko.
- Opět dáme maso zpět do prázdného rozpáleného woku a přidáme omáčku a prudce ji restujeme cca 1min.
- Hotový pokrm upravíme na talíř.
- Ozdobíme listy koriandru a podáváme.
Příloha:
Jasmínová ryze